Assalamualaikum ,
Jambu . . . jambu , mari beli jambu , murah . . . . murah , panas lagi , baru keluar dari oven , eh ? jambu bakar ker? eh , tak adalah , ni cuma biskut jambu , baru buat petang tadi , sempena Hari Raya Aidil Adha .
Kimi nak kongsi satu resipi dari majalah Rasa , sempena menyambut Hari Raya Aidil Adha , persiapan keluarga kimi buat biasa-biasa je , termasuk biskut ni , buat 2 adunan saja , lagipun biskut lain tak buat , raya haritu memang nak buat , disebabkan masa menjadi kekangan , jadi pada hari ni , berpeluang untuk membuat biskut ini dan berkongsi dengan semua pembaca .
Rasa , Edisi 52 , November 2005 |
Biskut Jem Jambu , Mukasurat 100. |
Resipi ini agak mudah dan tidak memerlukan banyak bahan , cuma biskut ni agak cerewet sebab nak masukkan jem nenas tu sebenarnya , sampai berlengas-lengas jari kimi kena jem , ye la kan , sambil buat sambil isi jem , guna tangan yang sama .
Tapi macam mana nak buat ? jangan risau , kimi dah sediakan resipi dan sekali toturial penuh untuk resipi ini , jadi lepas ni boleh lah mencuba di rumah , kimi dah rasa biskut ni , sedap sangat gebu dan manis sebab ada inti nenas , tangkai jangan makan pula , sebab itu bunga cengkih , hehe .
Biskut Jem Jambu !
Bahan - bahan :-
250 gram mentega
50 gram gula aising
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
40 gram tepung jagung
360 gram tepung gandum
Pewarna hijau
Jem nanas
Bunga cengkih
Cara cara :-
1) Pukul mentega dan gula hingga sebati
2) Masukkan kuning telur , esen vanilla dan pewarna hijau
3) Masukkan tepung jagung dan tepung gandum
4) Gaul sehingga sebati dan uli sehingga menjadi doh
5) Ambil sedikit doh , isikan jem nenas
6) Bentukkan seperti jambu dan susun atas dulang
7) Letakkan cengkih sebagai tangkai
8) Bakar pada suhu 175C selama 15-20minit
mudah bukan ? memang senang saja resipi ni , semua orang boleh buat , ok , sekarang kimi nak tunjukkan step by step untuk bentukkan doh menjadi buah jambu yang comel-comel .
Rupa 1 adunan , sikit je , tapi dapat banyak ! |
START !
1) Ambil sedikit doh dalam secubit dan leperkan menjadi rata.
2) Bulatkan sedikit jem nenas dan letak ditengah-tengah doh tadi.
3) Tutup jem tadi dan bulatkan doh.
4) Bentukkan doh tadi menjadi buah jambu , gelekkan hujung doh dan bentukkan .
5) Ambil satu bunga cengkih.
6) Tekan dia atas doh dan taaarraaa ! jadilah jambu !
Selepas itu bolehlah terus membentuk dan susun di atas dulang pembakar .
Bila dah susun , bolehlah cucuk cengkih tu , hujung jambu tu biar muncung , sebab nanti nak cucuk dengan cengkih , adik kimi tanya boleh tak makan cengkih tu , kimi cakap boleh , tak salah , hehe .
Lepas dah siap bakar tu , bolehlah susun di dalam bekas kedap udara , dan jangan lupa rasa dulu.
Hasil daripada 1 adunan , sikit saja , buat makan keluarga cukup la , ok la , setakat itu sahaja , ada sebarang pertanyaan atau cadangan boleh ke kotak komen dibawah , selamat mencuba dan bye :)
biskut paling famous dulu2 ni. dulu jambunya warna kuning. hahaha..
BalasPadamyup , dulu agak famous .
Padammengimbau kembali ...
hehe :)
rajin buat biskut ek time raya aji
BalasPadamhehe :)
Padamsaja-saja , bosan duduk rumah .