Assalamualaikum ,
Tiba-tiba malam ni teringat satu resipi yang mak selalu buat , kesukaan dia lah ni , iaitu kek pelangi !
Kek ni tiap kali raya memang wajib kena ada kat rumah kimi , kalau tak ada memang tak raya la kitaorang , eh , tak adalah sampai macam tu sekali , raya tetap raya , kan ? tapi memang tiap-tiap tahun memang mak kimi tak pernah miss buat kek ni .
Lagi satu memang kek ni mudah dan sedap , sebab kek rasa basah-basah gitu , golongan berumur pertengahan suka la , hehe , tambah pula letak esen pisang , pergghh ! terbaik rasanya .
Jadi jangan kita membuang masa , kimi nak kongsi resipi ni , mudah dan senang tambahan bahan-bahan yang mudah didapati .
Kek Pelangi
Bahan-bahan :-
biasa guna jenama ni . |
8 biji telur
2 cawan gula aising
2 cawan mentega
4 cawan tepung naik sendiri
1 susu teh esen pisang / esen vanilla
Pewarna
Cara-cara :-
1) Pukul telur dan mentega sehingga gebu
2) Masukkan gulan dan pukul lagi
3) Masukkan tepung sedikit demi sedikit
4) Masukkan esen pisang atau vanilla
5) Selepas adunan sebati dan rata , bahagikan kepada 3 warna (mak kimi buat 3 warna)
6) Letak adunan dalam bekas pembakar secara berselang -seli mengikut warna (rujuk gambar dibawah)
7) Bakar dalam suhu 175C selama 1 jam atau hingga masak .
letak adunan macam ni . |
Teknik meletak adunan kek :-
*Letak warna merah dulu , lepas tu letak warna hijau atas merah tadi , dan letak kuning atas hijau , dan seterusnya , pastinya adunan anda jadi macam dalam gambar dia atas .
*Biarkan adunan berjalan sendiri jangan memandai alihkan atau ratakan , biar adunan go on floww , amboih ! ha , gitu , jadi cuma letak -letak saja , jangan usik adunan .
Yang ni bekas pembakar lain , adunan banyak , jadi buat 2 bekas , gambar atas second round punya .
baru keluar dari oven , panas lagi . |
selepas diterbalikkan . |
sesi memotong . |
selepas dipotong , nampak tak jalur tu ? nice kan . |
Tips untuk mendapat kek yang elok :-
- Panaskan oven dahulu sebelum membakar , lebih kurang 10 minit dah ok .
- Gunakan telur seelok - eloknya saiz A . B pun bolehla . hehe .
- Kalau boleh gunakan bekas pembakar yang ada lubang ditengah , ini memudahkan kek itu masak dengan sempurna. kalau tak ada , tak apa .
- Selepas 1 jam kek dimasak , cucuk dulu ditengah kek dengan lidi , jika lidi bersih , kek sudah masak , jika lidi basah dan penuh dengan adunan yang cair , kek belum masak .
- Kek ini akan naik , jadi letak jangan penuh , separuh lebih sikit pun dah ok .
- Sebelum letak adunan kek , sapukan bekas pembakar dengan mentega dengan rata , dan tabur tepung di atas mentega tadi (baru senang kek nak keluar , tak percaya tengok kek kimi kata atas , licin je skin dia )
- Cawan yang biasa kimi gunakan ialah :-
cawan orang-orang tua minum kopi tu , lebih kurang macam ni la .
Ok , setakat itu saja entri kali ni , kalau ada masa , boleh mencuba , senang mudah dan simple , bahan-bahan senang nak dapat kat pasaran , kedai runcit pun ada , so ! jangan bagi alasan , hehe . bye :)
saya pun suka kek pelangi. antara menu wajib bila tiba hari raya. sedap! ^___^
BalasPadamsama la , memang tiap2 tahun mak saya buat , kadang2 bila dtg mulut dia nak makan , dia buat jugak .
Padamyang ni pelangi original punya , sebab kalu yg sekarang ni dia lapis2 pakai krim . :)
wahhh dah follow..btw why xboleh komen dkt shoutbox ?
BalasPadamthanks , dah boleh komen , hehe :)
PadamSalam Ziarah....
BalasPadamsedapnya kek tu. akak pun ada buat, tapi akak masukkan serbuk cheese, sb anak2 akak suka cheese.... jemput ke blog akak di http://cheezemaz.blogspot.com, manalah tahu nak mencuba serbuk cheese CHEEZE MAZ yg bila dicampur dgn air panas menjadi sos sesedap cheeze wedge, KFC. Jemput juga komen resepi2 akak yg x seberapa tu
thanks kak ,
Padamx biasa la pula letak cheese
xpe2 nanti saya cuba :)