Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera ,
Hari ni kimi nak berkongsi satu lagi resipi kek batik yang lain , kek batik yang dulu kimi buat guna resipi yang lain , kali ni tak jauh sangat bezanya , cuma ada sedikit penambah baikan yang dilakukan .
Sumber kek batik ni kimi dapat dari blog kak izah , nak tahu boleh klik ---> SINI
Kalau kek batik yang dulu , boleh klik SINI , memang sedap dan rasanya coklat nya yang marvelous ! tapi yang kali ni , sedap juga , cuma tekstur nya sahaja yang tidak melekit-lekit.
Kimi buat kek batik ni , sebenarnya untuk kak sue a.k.a manager Sakan Sdn Bhd tu , dia ditukarkan ke cawangan yang lain , ke cawangan sakan Muadzam , jauh tu !
Masa kek batik yang dulu , dia nak rasa katanya , tapi dah habis , sedap keluarga kimi makan , dan kimi memang buat untuk Hari Lahir Cikgu Rosnahni , jadi bawa separuh ke sekolah , dan lagi separuh untuk keluarga kimi , jadi tak menyempat untuk staf-staf sakan.
Jadi bila kaksue nak ditukarkan ni , kimi rasa serba salah pula , takut2 kempunan pula dia , balik sekolah , beli bahan-bahan dan balik terus buat .
Jom kita mulakan !
Bahan-bahan
2 atau 3 cawan air
1 sudu kecil serbuk agar-agar
250 gram mentega
125 gram milo
3 sudu besar serbuk koko
1 atau 2 sudu kecil serbuk nescafe
1/2 tin susu pekat
Biskut marie secukupnya
Cara-cara
1) Didihkan air bersama serbuk agar-agar
2) Setelah mendidih dan rata , masukkan mentega
3) Selepas itu , boleh masukkan milo , serbuk koko dan nescafe serta susu pekat
4) Kacau hingga rata dan tidak berketul-ketul
5) Susun biskut
6) Lepas susun biskut , letak satu lapisan coklat dan ulang lagi .
7) Sampai lah penuh tray atau bekas yang digunakan .
8) Simpan di dalam peti sejuk selepas betul2 sejuk .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan