Spice of My Life

Followers !

Halaman

Rabu, 6 Jun 2012

About work :)


Assalamualaikum,

skrang nie kimi nak cite pasal kerja ok....selama 5 bulan ni..kimi da kerja 3 tempat yg berbeza..


mula2 dulu kimi pernah cakap kan yg kimi kerja kat Intan's Oven (IO)....ok...kimi kerja kat IO sebulan je atas sebab2 yang tak dpt kimi elakkan.....mase kimi kerja kat situ aritu..pergi ngan pakcik husin...balik ngan kakak kawan kimi...pastu haritu...p.c.husin 2 minggu cuti....sebab demam..dalam mase 2 minggu tu la..punya seksa kimi pergi kerja tau..hari2 kimi suruh ayah kimi hantar pergi kerja...pastu mak kimi bebel2...suruh berenti...last2 kimi berenti jugak...cukup2 sebulan kimi kerja kat situ...sedih sgt sbb terpaksa berpisah ngan akak2 bakery kat carrefour tu...gaji dapat bersih RM750...tu pun bile kira2 balik tolak makan,minum...tambang van cik husin...tinggal bape je...ingat ye..kerja kat bandar kos sara tinggi...makan minum kalu sehari tak abis rm10 tu tak sah...ok..btw thanks puan intan....habis cite kat IO.....next work..

ok..next work kimi kerja kat kedai makan maksu kimi..ni pun mak yang suruh..selok sgt suruh kimi kerja..ok...selepas 1 minggu kimi rehat..kimi kerja kat kedai maksu....kimi kerja dalam 3 minggu je....kenape yer? sekejap je kan....ha! memang sekejap je..sebab kimi rasa diperbodohkan...ok...maksu kimi cakap gaji 1 minggu sekali...x kesah la...first week..maksu kimi bagi rm90...kat kimi..kimi ok je la..sbb 2 hari kimi cuti...kimi keje kat IO ..puan intan panggil balik suruh kerja 2 hari...org x de...kimi ok je la...massyuukkk gak...dpt rm100 kot...alhamdullilah...rezeki Allah bagi..ok..back to the topic...second week pulak...kimi kerja2 dpt .......


rm70 je? rm70 je? sikit je kan...ok kimi saba...korang bayangkan...kimi kerja x cuti pun...deret keje...dapat rm70..bersamaan 1 hari rm10 ? murah giler kan...ok...kimi saba..kimi cite kat mak kimi..mak kimi ckp tgk minggu depan maksu bagi bape...ok...third week pulak....bape korang agak2....rm100? x...rm90? pun x...tapi still rm70...tuhan je la yg tahu...rm70 je? still same...da la week tu kimi kerja 2 org....patutnya 3...sorang ada hal...2 org je....kerja makin bertambah kan...pastu kimi pun cite kat mak kimi..mak kimi pun suh tak payah kerja...mmg gila kan....still same gaji..tu pun kerja deret..x cuti pun...pastu kimi pun berenti tanpa notis...berhenti bodoh je...sakit hati....siyes cakap....kimi rase cam dipergunakan n diperbodohkan..ok....pastu kimi marah2 kat mak kimi ckp nak sgt kimi kerja kat situ..pastu mak kimi ckp mane tahu jadi cam tu...org tua2 ckp dengar ckp mak ni ada berkat..tapi kimi still x nampak berkat tu sampai sekarang...tapi biarlah..setiap kejadian tu ada hikmahnya..ok....next work..


ehh? nape plak ada logo petronas plak kat sini? nape? nak promote minyak ker? x la...ni la kerja ke-3 kimi...kat sini la kimi paling suka n paling lama kimi kerja...kimi kerja sebagai pum attendant..tapi kat petronas dipanggil forecourt crew..kimi pun x tau nape...


macam nie la baju kimi mase kerja dulu...tapi ni ambik gambar kat google image...saje jew....kimi kerja kat petronas nie da 3bulan..lame kan...mane ada lame...3 bulan sekejap je....pejam celik pejam celik..da 3 bulan....dari gaji kimi sehari rm17..sampai gaji kimi rm20....gaji kimi pun da setaraf ngan cashier...btw kerja kat sini kimi paling suka......semua kawan2 best.....boss pun ok...friendly gitu..kimi kerja pun x stress...cuma panas sikit je....kalu cashier sejuk la sbb duk dalam ada air con...so x panas...mase kerja kat sini..kimi blaja macam2....first blaja ambil meter...ambil meter sebelum dan selepas....ambik meter minyak..second kimi blaja nak dipping...dipping nie untuk kita ukur minyak ada ke x....cam tu la....so kita boleh bajet2 minyak ada ke x....pastu last skali kimi blaja turun minyak


...bile mintak sampai....kita kene turunkan minyak kedalam tangki yg disediakan..tapi bukan angkut pastu tuang....guna paip dia la....tapi istilah yg digunakan turun minyak..bukan senang tau..pengalaman panjat lori sbb nak ukur minyak tu cukup ke x....so kimi da biasa turun naik lori minyak yg tinggi tu....btw kat sini la yg kimi paling selesa skali kerja....mmg kimi akui gaji kat sini murah....sekurang2nya...kalu nak makan boleh balik rumah...sebab dekat je kat rumah....so kalu dapat gaji tu...macam gaji bersih la....bile kimi kerja kat sini la..macam2 kimi boleh beli....first thing kimi beli ialah...

ye...galaxy tab? bukan...ipad? bukan...x kan la kerja gaji rm650 nak beli ipad kot...x la...ni kimi beli android tablet...kimi beli rm300 bersih...tab + charger + earphone + manual book + screen protacter + leather case.....kimi beli x silap hujung bulan 2....sebijik macam dalam gambar....ok la...biase2 je....kimi beli ni pun sbb lappy rosak....so mase lappy rosak..kimi guna tab je la nak online....mm..kalu nak harapkan kerja kat kedai makan tu..x tau la sampai bile nak beli tab nie....yg nie tab biase je...pastu kimi buat.....


lesen motor.....kimi buat lesen motor nie bulan berikutnya.......kimi habis rm261...mase bayar tu..complete L and P....skrang ni still ambik ujian..haritu ambik ujian statik fail...dapat 39 je...nak lulus kene dpt kan 42...3 je lagi...hari jumaat nie statik balik...doa2kan kimi ye....

lepas2 tu macam2 lagi kimi buat guna duit gaji kimi tu....antaranya lagi..




kimi bayar tenet rumah kimi..kimi pakai streamyx....tiap2 bulan kene bayar rm38...kimi guna pakej pelajar...kakak kimi study ipts...so guna pakej student la....kimi sempat bayar untuk 7 bulan....bulan 10,11,12 tahun 2011 (3 bulan tertunggak) dan bulan 1,2,3,4 tahun 2012...so kira la...bape....rm38 x 7 = ????....hehe jawapan nya....rm266...kimi bayar...kimi bukan nak menunjuk...tapi just nak bgtau..nanti kalu da abis spm bleh tolong family dengan kerja...kimi pun tolong bende2 yang boleh kimi tolong...

macam2 lagi kimi beli guna duit gaji...beli perfume rm30...bantal akemi rm30 (tu pun sale kat parkson)...jam rm45.....macam2 lagi....n yg paling berharga..kimi bayar lappy yg rosak tu...rm250....sbb motherboard dia rosak....kimi bayar..sbb ayah kimi x nak baiki...so ..kimi baiki ngan syarat lappy tu jadi hak milik kimi..n lastly ...lappy tu jadi hakmilik kimi skunk nie....hehe...lagipun nanti nak guna untuk study kan...pastu kimi beli modem baru...untuk streamyx....rm120.....tu pun guna duit kimi...macam2 kan nak kene beli bila kita da ada duit nie...mmm...so..x yah nak kira la......duit pun da abis skunk nie....hehe.....ok la...da panjang berjela jela da post kali nie...ok..bye...



Tiada ulasan:

Catat Ulasan