Spice of My Life

Followers !

Halaman

Sabtu, 17 Disember 2011

From Intan Kitchen (Masam Manis) !


Assalamualaikum,

kimi nak kongsi 1 blog yang kimi suka sangat tengok..blog kak ita...yang ni blog masakan...macam2 dia masak...pastu..setiap hari dia update blog dia dengan pelbagai resipi dan makanan yang sedap...kadang2 kimi tengok pun terliur...ada kek, biskut, apam, sup, pelbagai jenis nasi, dan macam2 ada...dari malay cuisine..smpai ke western pun ada..
Boleh dikatakan "1 Stop Centre" untuk makanan lah...toturial...step by step kak ita bagi...siapa2 yang tak pandai masak..tapi bila buka blog akak ni..pasti boleh masak lepas tu...kimi yakin tau!..ni link blog kak ita =  from-intan-kitchen = semua gambar dekat entri kali ni kimi ambil di blog kak ita..jangan marah ye kak ita..hehe..kimi nak share je..



kak ita ni memang rajin sangat..hari2 dia masak..tak pernah nak tinggal....kimi suka tengok hasil kerja tangan dia yang halus..tengok saja lah gambar kat atas ni...tart bunga...kalau nak cuba raya ni..boleh la..tapi lambat lagi...kimi dari pening fikir macam mana lah buat tart macam ni..sebab tahun lepas mak beli kuih ni...tapi peanut butter punya..tapi lepas rujuk blog akak..laaaaa...macam ni nak buat ? macam ni nak letak jem? macam ni nak buat daun? baru tahu..sebenarnya simple saja...mak kimi pun tengok..katanya nak buat nanti..kalau nak tahu..kena la buka..belum cuba belum tahu..hehehe

UPDATE # Sebenarnya masa raya tahun ni..kimi dah buat tart bunga seroja macam diatas..nak tengok ? klik SINI , kimi punya tak adalah secantik kak ita punya ...



kak ita ni suka sgt melayan karenah anak dia yang perempuan tu..si dalili..dalili minta saja...terus kak ita buat..memang dia sayang sangat kat anak dia.iyelahkan , ibu mana yang tak sayangkan anaknya .... anak dia yang lelaki tu...tinggal di asrama...selalu kalau balik asrama....suruh kak ita buat cookies..katanya..kawan2 dia pun suka cookies yang kak ita buat....lagi satu kak ita ni tak cepat putus asa...tengok kek karamel kat atas ni..tak silap kimi yang ni kali ke-3 dia buat..sebab sebelum ni tak jadi corak selang2 macam kat atas ni...kalau nak tengok yang tak jadi tu...kene la explore blog kak ita..


satu saja kimi nak cakap..memang tak rugi kalau buka blog kak ita ni...memang tak rugi tenaga,masa dan lain2..banyak ilmu pasal masakan yang boleh dapat...kimi memang tiap kali lepas buka fb..memang buka kak ita...hari2 ada menu yang lain untuk santapan keluarga kak ita..sila2 buka blog beliau..bye.

kredit to : From Intan Kitchen !




2 ulasan:

  1. saya suka masak tu pun kalau rajin la. hehe... saya nak jenguk la blog kak ita tu nanti. blog kimi pun best sebab kimi ada share masakan yg simple dan paling best ada step yg senang nak faham. saya suka masakan yg senang dibuat lebih2 lagi yg tak campur telur sebab mak saya tak makan telur. tak best la kan kita masak tapi mak tak dapat makan. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe , blog kak ita memang kene jenguk , hari2 kimi tengok , tapi tak pernah komen , hehe :)

      Blog kimi biasa2 saja , kimi memang suka buat toturial , hehe , sebab memudahkan bagi yang baru nak belajar memasak , tapi kimi lebih kepada bake :)

      pasal telur tu tak ada hal , bnyak juadah yang tak guna telur , jadi lepas ni bolehlah masak ye :)

      Padam